SAMSUN
nüfus: 1.377.546
rakım: 4
Merkez İlçeler
İlçeler
Samsun, Karadeniz’in kıyısında, hem denize hem de yeşilliğe doyacağın bir yer. Tam ortada, batısında Sinop, doğusunda Ordu var. İklimi de tam Karadeniz’e göre: yazları pek sıcak değil, kışları ılık. Ama yağmur bol bol yağar, ona hazırlıklı olmak lazım. Hele bir de iç kesimlere, dağlara doğru gidersen, yazın serin serin olur, kışın da kar kendini gösterir. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 derece civarı. Yani ne çok sıcak ne çok soğuk, tam kararında.
Samsun, kalabalık bir şehir, bir buçuk milyonu aşkın insan yaşıyor. Hem yerlisi hem de göçmeni var, her telden insan bulmak mümkün. Karadenizliliğiyle bilinse de, kültürü biraz karışık, çünkü farklı yerlerden gelenler de kendi kültürlerini getirmiş. Ama yine de Karadeniz’in misafirperverliği, sıcakkanlılığı burada da var. Yemekleri de meşhur, hamsili pilav, turşu kavurma, mısır ekmeği… Tam bir Karadeniz sofrası! Bir de Samsun pidesi var, tadına bakmadan dönmeyin. Müzikleri de ayrı bir güzel, horon tepmeden olmaz. Özellikle festivallerde, düğünlerde coşturuyorlar.
Samsun, ekonomisi canlı bir şehir, fındık, tütün gibi tarım ürünleri önemli. Ama sanayi de gelişiyor, özellikle metal, makine fabrikaları var. Liman da işlek, ticaret de dönüyor yani. Turizm de son yıllarda yükselişte, yazın özellikle sahiller dolup taşıyor. Tabii iş imkanı da var, ama rekabet de fazla. Çalışkan olan, kendini geliştiren iş bulur burada. Asgari ücret geçinmeye yeter mi, orası tartışılır tabii. Ama kendi işini kurmak isteyenler için de fırsatlar var, özellikle tarım, turizm alanında.
Samsun’a ulaşım kolay, dert etmeyin. Havalimanı var, uçakla geliverirsiniz. Otobüsle de her yerden sefer var, otogar da büyük, rahat edersiniz. Tren de var, ama her yere gitmiyor, ona dikkat edin. Şehir içinde de toplu taşıma iyi sayılır, otobüs, minibüs, dolmuş bol bol bulunur. Taksi de var tabii, ama biraz pahalı olabilir. Bir de tramvay var, yeni yapıldı, şehir merkezinde dolanmak için ideal. Kendi arabanızla gelecekseniz de yollar düzgün, sıkıntı çekmezsiniz. Park yeri bulmak biraz dert olabilir ama, ona hazırlıklı olun. Bisiklet kullanmak isteyenler için de sahilde bisiklet yolu var, keyifli olur.
Samsun’da her keseye göre ev var, merak etmeyin. Denize nazır apartmanlar da var, müstakil evler de. Site içinde güvenlikli olanlar da var, eski mahallelerde komşuluk yapılanlar da. Kiralık da bol, satılık da. Ama fiyatlar semtine göre değişiyor tabii. Şehir merkezinde, Atakum taraflarında biraz daha pahalı. İlkadım, Canik gibi yerlerde daha uygun olabilir. Bafra, Çarşamba gibi ilçelerde de evler daha ucuz, ama merkeze uzak kalırsınız. Yeni yapılan siteler genelde lüks oluyor, her şeyi içinde. Eski apartmanlar daha uygun fiyatlı, ama tadilat isteyebilir. Ev alırken dikkat etmek lazım, sağlam mı, depreme dayanıklı mı diye baktırmak lazım. Kiralarken de komşular nasıl, çevresi güvenli mi diye araştırmakta fayda var.
Samsun’da kışın ısınmak için genelde doğalgaz kullanılıyor. Kombi hemen hemen her evde var. Kömürlü soba kullanan da var, ama artık azaldı. Apartmanlarda merkezi sistem olanlar da var, ama aidatı biraz kabarık oluyor. Elektrikli ısıtıcılar da var tabii, ama faturayı epey yükseltiyor. Yazın da klima şart oldu artık. Vantilatör yetmiyor bu neme. Ama klima da her eve giremiyor, pahalı çünkü. Eski evlerde tavan vantilatörü, pervane gibi şeyler kullanılıyor. Denize yakın olanlar biraz daha şanslı, akşamları serin oluyor. Ama gölgelik, tente gibi şeyler de şart, yoksa ev pişer yaz günü.
Samsun’da her bütçeye ve zevke uygun konaklama imkanı var.Denize sıfır otellerden şehir merkezine yakın otellere, lüks otellerden pansiyonlara kadar geniş bir yelpazede seçenek bulabilirsin.
Bazı popüler oteller şunlardır:
Samsun’da eğitim imkanları da fena değil hani. Anaokulu, kreş bol bol var, özellikle şehir merkezinde. Özel olanları da var, devletin de. Ama özel olanlar biraz pahalı tabii. İlkokul, ortaokul da her mahallede var, çocuğunuzu okula yollamak için çok uzağa gitmenize gerek yok. Lise de epeyce var, hem devlet hem özel. Fen liseleri, Anadolu liseleri, meslek liseleri, her türden var. Üniversite olarak da Ondokuz Mayıs Üniversitesi var, hem de büyük bir üniversite. Tıp fakültesi, mühendislik fakültesi, eğitim fakültesi gibi birçok fakültesi var. Özel üniversite yok ama, onu da söyleyeyim. Dershaneler, etüt merkezleri de var tabii, sınavlara hazırlananlar için. Yani eğitim konusunda Samsun’da sıkıntı yok, her yaştan öğrenci için bir şeyler var.
Samsun’da sağlık konusunda da sıkıntı yok çok şükür. Devlet hastaneleri var, özel hastaneler de var. Eğitim ve Araştırma Hastanesi en büyüğü, orada her türlü tedaviyi bulabilirsiniz. Ama randevu almak biraz zor olabilir, ona hazırlıklı olun. Özel hastaneler daha kolay randevu veriyor, ama fiyatları biraz tuzlu tabii. Aile hekimleri de var her mahallede, basit rahatsızlıklar için onlara gidebilirsiniz. Diş hastaneleri, göz hastaneleri, kadın doğum hastaneleri gibi özel hastaneler de var. Eczane bulmak da kolay, her köşe başında var neredeyse. Ambulans hizmetleri de hızlı, acil durumda hemen geliyorlar. Yani sağlık konusunda Samsun’da içiniz rahat olsun, her türlü imkan var.
Samsun’da sosyalleşmek için de epey yer var, canınız sıkılmaz. Özellikle Atakum Sahil yaz kış cıvıl cıvıl. Sahilde yürüyüş, bisiklet, kaykay yapanlar, banklarda oturanlar, çay bahçelerinde sohbet edenler… Herkes orada. Kafeler, restoranlar da bol bol var sahilde, canınız ne çekerse. Alışveriş merkezleri de var birkaç tane, Forum, Piazza gibi. Ama onlar biraz şehir dışına doğru. Şehir merkezinde de çarşı, pazar var, alışveriş için. Sinema, tiyatro da var, ama çok sık oyun olmuyor. Konserler, festivaller de oluyor ara sıra, takip etmek lazım. Bir de müzeler var, Atatürk Müzesi, Arkeoloji Müzesi gibi. Onlar da gezilesi yerler. Gençler için de barlar, publar var, ama onlar da genelde Atakum’da. Yani Samsun’da sosyalleşmek için seçenek çok, yeter ki isteyin.
Samsun’da alışveriş için de epey seçenek var, merak etmeyin. Alışveriş merkezleri var birkaç tane, Forum, Piazza gibi. Ama onlar biraz şehir dışına doğru. Şehir merkezinde de çarşı, pazar var, alışveriş için. Çarşıda her türlü dükkân var, giyimden ayakkabıya, elektronikten ev eşyasına kadar. Pazarlar da ayrı bir keyif, taze meyve, sebze, balık, peynir ne ararsan var. Pazarlık yapmak da cabası. Bir de büyük marketler var tabii, Bim, A101, Şok gibi. Onlar da her mahallede var neredeyse, pratik oluyor. Semt pazarları da var, haftanın belli günleri kurulan. Orada da taze ürünler bulabilirsiniz. Yani Samsun’da alışveriş için seçenek çok, yeter ki cebinizde para olsun.
Satılık Konut Fiyatları (Son 7 Gün): https://www.sahibinden.com/satilik/samsun?date=7days
Kiralık Konut Fiyatları (Son 7 Gün): https://www.sahibinden.com/kiralik/samsun?date=7days
Samsun’da gezilecek yer çok, sıkılmazsınız. Atakum Sahil zaten olmazsa olmaz, yazın denize girersiniz, kışın da yürüyüş yaparsınız. Bandırma Vapuru Müzesi de tarihi sevenler için birebir, Kurtuluş Savaşı’na dair çok şey var. Amazon Heykeli de meşhur, fotoğraf çektirmeden olmaz. Amisos Tepesi de manzarasıyla ünlü, hele bir de gün batımına denk gelirseniz değmeyin keyfinize.
Boş vakitlerde yapılacaklar da çok. Sahilde yürüyüş, bisiklet, kaykay her daim popüler. Kafelerde oturup çay kahve içmek de ayrı bir keyif. Alışveriş merkezlerinde de vakit geçer, sinemaya falan gidilir. Doğa yürüyüşü sevenler için de Ladik Gölü güzel bir seçenek. Tekne turu da var, Karadeniz’in keyfini denizden çıkarırsınız. Akşamları da müzik dinleyip eğlenmek isteyenler için yerler var. Yani Samsun’da boş vakit geçirme konusunda sıkıntı yok, yeter ki ne yapmak istediğinize karar verin.
Samsun’da yemek kültürü de zengindir, damak tadınıza göre bir şeyler bulursunuz. Hamsili pilav meşhurdur, misafir sofralarının baş tacı. Mısır ekmeği de olmazsa olmaz, her öğün yenir. Turşu kavurma, fasulye diblesi, mısır çorbası da yöresel lezzetlerden. Tatlı olarak da Samsun pidesi favoridir, üzerine kaymaklı dondurma da koydurursanız tadından yenmez. Balık da bol bol yenir, taze taze. Hamsi, istavrit, palamut, lüfer ne ararsanız bulunur. Et yemekleri de var tabii, kavurma, kuzu tandır gibi. Ama Samsun denince akla ilk hamsi gelir, onu da söyleyeyim.
Samsun, tarım ve hayvancılık için de elverişli bir yer, toprağı bereketli. Fındık, tütün en çok yetiştirilen ürünler. Mısır, buğday da ekiliyor bol bol. Meyve, sebze de yetişiyor ama onlar daha çok kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar. Hayvancılık da var tabii, büyükbaş, küçükbaş hayvan besleyenler var. Süt, et, yumurta üretimi de yapılıyor. Ama son yıllarda yem fiyatları arttığı için hayvancılık biraz zorlaştı. Balıkçılık da önemli, Karadeniz’e kıyısı olan bir şehir sonuçta. Hamsi avcılığı özellikle meşhur. Alabalık çiftlikleri de var, lezzetli balıklar yetiştiriliyor. Yani Samsun’da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için de imkanlar var, yeter ki çalışkan ve azimli olsunlar.
Aşağıda istediğiniz bölümü seçip soru sorabilir veya cevap yazabilirsiniz.