ŞIRNAK
nüfus: 570.745
rakım: 1650
İlçeler
Şırnak, Güneydoğu Anadolu‘nun en ucunda, dağlık bir yerde kurulu. Irak ve Suriye sınırına yakın. İklimi sert karasal, yazları kavurucu sıcak, kışları buz gibi soğuk. Cudi Dağı var şehrin yanı başında, kışın tepesi karla kaplı. Kuraklık büyük sorun, yağış az. Dicle Nehri geçiyor yakından ama su sıkıntısı hala var. Yazın sıcaklık 40 dereceyi bulur, kışın eksi derecelere düşer. Rüzgar sert eser, toz kaldırır. 2024’te iklim değişikliği etkilerini göstermeye başladı, kuraklık daha da arttı
Şırnak’ın nüfusu 550 bin civarında. Şehir merkezi 150 bin kadar çekiyor. Halk çoğunlukla Kürt kökenli, Arap ve Türk nüfus da var. Aşiret yapısı hala güçlü, büyük ailelerin sözü geçer. Geleneksel yaşam sürdürülüyor, düğünler, bayramlar eski usulde. Misafirperverlik önemli, kapı çalana sofra kurulur. Genç nüfus fazla ama iş imkanı az olduğundan göç yaşanıyor. Çok dilli bir şehir, Kürtçe, Türkçe, Arapça konuşuluyor. Şırnak Üniversitesi sayesinde dışarıdan öğrenciler de geliyor. 2024’te kültürel etkinlikler arttı, festivaller düzenleniyor. Geleneksel el sanatları canlandırılmaya çalışılıyor, kilim dokumacılığı gibi
Şırnak’ın ekonomisi çeşitli alanlara dayanıyor. Madencilik önemli, özellikle kömür çıkarılıyor. Sınır ticareti can damarı, Habur Sınır Kapısı’ndan geçişler ekonomiyi canlandırıyor. Hayvancılık yaygın, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Tarım kısıtlı, su sıkıntısı var ama fıstık ve üzüm yetişiyor. İnşaat sektörü son yıllarda gelişti, yeni binalar yapılıyor. Tekstil atölyeleri açıldı, istihdam sağlıyor. Turizm potansiyeli var ama yeterince değerlendirilemiyor. 2024’te yenilenebilir enerji yatırımları başladı, güneş enerjisi santralleri kuruldu. İşsizlik hala yüksek, gençler iş bulmakta zorlanıyor. Kamu yatırımları artıyor ama özel sektör yatırımları yetersiz
Şırnak’ın ulaşım durumu giderek iyileşiyor. Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı var, İstanbul ve Ankara’ya uçuşlar yapılıyor. Karayolları geliştirildi, Cizre-Şırnak yolu genişletildi. Otobüs firmaları büyük şehirlere sefer düzenliyor. Şehir içi ulaşımda minibüsler ve dolmuşlar var, ama toplu taşıma sistemi hala yetersiz. Taksi bulmak kolay. Irak sınırına yakın olduğundan sınır ticareti için araç trafiği yoğun. 2024’te bisiklet yolları yapılmaya başlandı. Akıllı duraklar kuruldu, otobüs saatlerini gösteren. Ama hala dağlık arazide ulaşım zor, kış aylarında kar nedeniyle yollar kapanabiliyor. Demiryolu bağlantısı yok, en yakın tren istasyonu Diyarbakır’da
Şırnak’ta konut çeşidi artıyor. Apartman daireleri yaygın, 2+1, 3+1 gibi. TOKİ evleri var, dar gelirliler için. Müstakil evler de mevcut, bahçeli falan. Son zamanlarda yeni siteler yapıldı, güvenlikli, otoparklı. Gecekondu tarzı evler de var hala, eski mahallelerde. Kiralık da var, satılık da bulunur. Öğrenci evleri üniversite çevresinde çok. 2024’te akıllı ev sistemli konutlar çıktı. Restore edilmiş eski evler de var, tarihi dokuyu korumak için. Lüks villalar da yapılıyor, parası olan için. Yurt ve pansiyon tarzı yerler de mevcut. Ama hala konut sıkıntısı var, talep fazla, arz az. Kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor, eski mahalleler yenileniyor.
Şırnak’ta ısınma-soğutma meselesi çetin. Kışın kömür sobası hala yaygın, şehrin havası kararır dumanından. Doğalgaz yeni yeni yaygınlaşıyor, ama hala her eve ulaşmış değil. Elektrikli ısıtıcılar kullanılıyor ama elektrik kesintileri sıkıntı yaratıyor. Yazın klimalar çalışıyor durmadan, sıcak bunaltıyor milleti. Güneş enerjili su ısıtıcıları popüler, hem yazın hem kışın işe yarıyor. 2024’te ısı yalıtımı zorunlu hale geldi yeni binalarda. Jeotermal enerji denemeleri var ama yaygın değil. Merkezi ısıtma sistemi olan apartmanlar da var artık. Kışın çift cam önemli, yoksa ev ısınmıyor. Yazın serinletici fanlar da kullanılıyor. Ama hala enerji verimliliği düşük, ısınma-soğutma masrafları yüksek.
Şırnak’ta konaklama seçenekleri sınırlı ama artıyor. Şehir merkezinde oteller var, standart odalar sunuyorlar. Misafirhaneler mevcut, daha ekonomik kalınabiliyor. Öğrenci yurtları üniversite çevresinde bulunuyor. Pansiyon işleten aileler var, ev ortamı arayanlar için. İş otelleri açıldı, ticaret için gelenlere hitap ediyor. 2024’te ilk butik otel açıldı, daha lüks konaklama isteyenler için. Apart oteller de var, uzun süre kalacaklar için uygun. Kırsal turizm için köy evlerinde konaklama imkanı sunulmaya başlandı. Ama hala büyük zincir oteller yok, lüks konaklama sınırlı. Airbnb gibi platformlarda ev kiralama seçenekleri de kısıtlı. Kamp alanları yeni yeni oluşturuluyor, doğa turizmi için. Genel olarak konaklama kapasitesi artıyor ama hala yetersiz, özellikle yoğun dönemlerde yer bulmak zor olabiliyor
Şırnak’ta eğitim imkanları gelişiyor ama hala eksikler var. Anaokulları ve kreşler artıyor, her mahallede olmasa da bulunuyor. İlkokullar ve ortaokullar her semtte var, ama bazıları kalabalık. Liseler çeşitlendi, Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Meslek Liseleri mevcut. Şırnak Üniversitesi büyüyor, yeni bölümler açılıyor. Halk Eğitim Merkezleri var, yetişkinler için kurslar düzenleniyor. 2024’te ilk özel okul açıldı. Engelli eğitimi için özel sınıflar oluşturuldu. Köy okulları yeniden açılmaya başlandı. Uzaktan eğitim imkanları arttı, internet altyapısı iyileşti. Ama hala öğretmen açığı var, bazı branşlarda sıkıntı yaşanıyor. Kız çocuklarının okullaşma oranı artıyor ama hala istenilen düzeyde değil. Yükseköğrenim için gençlerin çoğu başka şehirlere gidiyor. Mesleki eğitim programları artırıldı, iş gücü yetiştirmek için
Şırnak’ta sağlık hizmetleri iyileşiyor. Devlet Hastanesi var, genel hizmet veriyor. Aile Sağlığı Merkezleri her mahallede olmasa da yaygınlaşıyor. 112 Acil hizmeti var, ambulanslar ulaşıyor ama bazen geç kalabiliyor. Eczaneler yeterli sayıda. 2024’te ilk özel hastane açıldı. Diş sağlığı merkezi kuruldu. Diyaliz merkezi var, böbrek hastaları için. Sağlık ocakları köylere kadar ulaşıyor. Mobil sağlık hizmetleri başladı, uzak yerlere gidiliyor. Ama hala uzman doktor sıkıntısı var, bazı branşlarda doktor bulunamıyor. Yoğun bakım üniteleri yetersiz. Ruh sağlığı hizmetleri sınırlı. Tele-tıp uygulamaları başladı ama yaygın değil. Doğum hastanesi yok, riskli doğumlar için başka şehirlere gidiliyor. Kanser tedavisi için imkanlar kısıtlı. Genel olarak sağlık hizmetleri iyileşiyor ama hala büyük şehirlerin gerisinde.
Şırnak’ta sosyal hayat yavaş yavaş canlanıyor. Gençlik merkezleri açıldı, gençler için aktiviteler düzenleniyor. Halk kütüphanesi var, kitap okumak, ders çalışmak isteyenler için. Spor tesisleri yapıldı, futbol sahası, basketbol sahası falan var. Parklar ve yeşil alanlar artırıldı, aileler piknik yapabiliyor. Sinema salonu açıldı, yeni filmler geliyor. Kültür merkezi var, tiyatro oyunları, konserler oluyor ara sıra. 2024’te ilk bowling salonu açıldı. Kadın destek merkezleri kuruldu, kadınlar için kurslar var. İnternet kafeler hala popüler, gençler takılıyor. Çay bahçeleri ve kafeler çoğaldı, sohbet edecek yerler arttı. Ama hala büyük alışveriş merkezleri yok. Gece hayatı sınırlı, eğlence mekanları az. Sanat galerileri veya müzeler yok denecek kadar az. Spor kulüpleri var ama profesyonel düzeyde değil. Genel olarak sosyal imkanlar artıyor ama çeşitlilik hala sınırlı.
Şırnak’ta alışveriş imkanları giderek çeşitleniyor. Çarşı hala canlı, küçük esnaf çok. Semt pazarları kuruluyor, taze meyve sebze bulunuyor. Süpermarketler açıldı, büyük markalar geldi. Giyim mağazaları çoğaldı, ama çok lüks markalar yok. Elektronik marketler var, telefon, bilgisayar bulunuyor. Yapı marketleri açıldı, ev tadilatı için malzeme satılıyor. 2024’te ilk outlet merkezi açıldı. Online alışveriş yaygınlaşıyor, kargo şirketleri her yere ulaşıyor. Kuyumcular var, altın almak isteyenler için. Kitapçılar açıldı ama çeşit az. Yöresel ürün satan dükkanlar popüler, turistler için. Aktarlar var, geleneksel şifalı otlar satılıyor. Ama hala büyük alışveriş merkezi yok. Lüks marka mağazaları sınırlı. İkinci el eşya satan yerler az. Genel olarak alışveriş imkanları artıyor ama büyük şehirlerdeki çeşitlilik yok.
Satılık Konut Fiyatları (Son 7 Gün): https://www.sahibinden.com/satilik/sirnak?date=7days
Kiralık Konut Fiyatları (Son 7 Gün): https://www.sahibinden.com/kiralik/sirnak?date=7days
Şırnak’ta gezilecek yer, yapılacak şey var aslında. Cudi Dağı var mesela, dağcılık yapanlar gidiyor. Cehennem Deresi Kanyonu var, manzarası bir harika. Finik Antik Kenti var, eski kalıntıları görmek isteyenler için. Kasrik Boğazı var, piknik yapmak, temiz hava almak isteyenler oraya gidiyor. İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi var, ziyaret edenler çok.
Boş vakitlerde yapılacak şeyler de çoğalıyor. Üniversite kampüsünde spor tesisleri var, gençler takılıyor. Şehir parkında yürüyüş yapanlar oluyor. Halk kütüphanesinde kitap okumaya gidenler var. 2024’te açılan bowling salonu popüler oldu. Yöresel el sanatları kursları var, kilim dokumayı öğrenmek isteyenler gidiyor.
Kaplıcalar var, şifalı sularına girenler oluyor. Dicle Nehri kenarında balık tutmaya gidenler var. Kale mahallesinde eski evleri gezip fotoğraf çekenler oluyor. Mem u Zin Türbesi var, aşk hikayesini dinlemek isteyenler ziyaret ediyor.
Ama hala turistik altyapı yetersiz. Müze yok mesela. Bisiklet yolları yeni yeni yapılıyor. Konser veya büyük etkinlikler nadiren oluyor. Yine de şehir canlanıyor, eskiye göre daha çok seçenek var.
Şırnak’ın mutfağı bir başka. Perde pilavı meşhur, düğünlerde olmazsa olmaz. Şırnak kebabı var, eti bir başka oluyor. Şilik diye bir çorba var, soğuk kış günlerinde iyi gider. Keşkek yapılır, buğdayla etle pişirilir. Serbidev var, bir tür et yemeği, baharatı bol.
Dobo diye bir ekmek var, tandırda pişiyor. Mehir tatlısı var, şerbetli bir şey, bayılırlar. Hekeheşk var, sebzeli bir yemek. Kipe denen köfteler var, içli köfteye benzer. Şırnak balı meşhur, dağlardan toplanan kekik balı.
2024’te yeni şeyler de çıktı. Fusion mutfağı diye bir şey var, geleneksel yemekleri modern sunumla yapıyorlar. Vegetaryen perde pilavı bile var artık. Şırnak kebabı wrap çıktı, gençler seviyor.
Fıstıklı baklava da meşhur, Antep’inkiyle yarışır. Mırra denen acı kahve var, sohbetlerde içilir. Çiğ köfte de yapılır, acılı sever millet burada.
Şırnak’ta tarım ve hayvancılık hala önemli. Tarım alanları sınırlı, su sıkıntısı var ama yine de yapılıyor. Buğday en çok ekilen, ekmeklik olarak kullanılıyor. Arpa da ekilir, hayvan yemi olarak. Mercimek yetiştirilir, kırmızı mercimek meşhur. Fıstık bahçeleri var, Antep fıstığı yetiştiriliyor.
Hayvancılıkta küçükbaş başı çekiyor. Koyun ve keçi sürüleri çok. Büyükbaş da var tabii, süt ve et üretimi yapılıyor. Arıcılık gelişiyor, Cudi Dağı balı ünlü. Kümes hayvancılığı da var, yumurta üretiliyor.
2024’te yeni şeyler de oldu. Seracılık başladı, sebze üretimi arttı. Organik tarım yaygınlaşıyor, özellikle badem ve ceviz bahçeleri kuruldu. Modern sulama sistemleri kullanılıyor artık. Meyvecilik gelişiyor, özellikle nar ve üzüm üretimi arttı.
Ama hala sorunlar var. Kuraklık büyük sıkıntı, su kaynakları azalıyor. Mera alanları yetersiz, hayvanlar için otlak bulmak zor. Tarım makineleri pahalı, küçük çiftçi zorlanıyor. Pazarlama sorunu var, ürünler bazen elde kalıyor.
Yine de tarım ve hayvancılık gelişiyor. Kooperatifler kuruluyor, çiftçiler birleşiyor. Devlet destekleri artıyor. Genç çiftçi projeleri başladı. Ama hala yapılacak çok iş var, potansiyel büyük
Items üzerine tıklayarak listeye ulaşabilirsiniz ve göz işaretine tıklayarak istediğiniz kategoriyi görebilirsiniz:
Aşağıda istediğiniz bölümü seçip soru sorabilir veya cevap yazabilirsiniz.
Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır.
Detaylar