Hakkında
Hisar anlamına gelen Amorium M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz yerleşim görmüştür. Afyonkarahisar’ın 70 km. kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesinin 13 km. doğusunda yer alan antik kent yukarı ve aşağı şehir olarak iki başlık altında değerlendirilmektedir.
Amorium, Klasik ve Hellenistik dönemlerde Orta Anadolu tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Amorium’un, Roma Senatosu tarafından bölgede kendi parasını basma izni verilen ilk şehirler arasında oluşu, M.Ö.1’inci yüzyıl başlarında Doğu Frigya’da önemli bir pozisyonda olduğunu göstermektedir. Amorium Geç Antik Dönem’de düzenli yapılan festival ve fuarlarıyla civar kasabalardan çok sayıda insanı çeken önemli bir ticaret şehri olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihte pek çok önemli kişiliğin Amorium Antik Kenti ile anıldığı bilinmektedir. Edebiyatta fabl yazın türünün öncüsü Ezop’un, Amorium’da yaşadığı sanılır. İslam tarihi açısından büyük öneme sahip büyük sahabe Selman-ı Farisi’nin, İran’dan yola çıktığı Hak yolu aramak amacıyla çıktığı dinsel arayışının duraklarından birisi de Amorium olmuştur. Selman-ı Farisi hazretleri Amorium’da yer alan kilisede 7 yıl eğitim görmüş akabinde İslamiyet’in doğuşu ile İslamiyet’i tanımak için Medine’ye İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in yanına gitmiştir. Orada Müslüman olarak, İslama ve insanlığa verdiği değerli hizmetlerden dolayı Hazret Muhammed’in “ailemden” ünvanını hak etmiştir. Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük katkısı olan Battal Gazi’nin Afyonkarahisar yakınlarında bir savaşta şehit olduğu bilinmektedir. Şehit olduğu savaşın Amorium Kuşatması olduğu tahmin edilmektedir. Battal Gazi’nin mezarı Amorium’a yaklaşık 100 km uzaklıktaki Seyitgazi Türbesi’nde bulunmaktadır.
Çalışma Saatleri: 24 saat açık -